הפרעות בתקשורת, כמקצוע השייך למקצועות הבריאות, הינו תחום מחקרי וקליני רחב היקף ורב פנים, העוסק במגוון היבטים של קשיים בתקשורת בין בני אדם ובדרכים להתמודדות עם קשיים אלה.
תקשורת בין אישית מתרחשת בעזרת אמצעים מילוליים (השפה שבה אנו מדברים) ובלתי מילוליים (כמו אינטונציה, שפת גוף, והבעות פנים). כישורי תקשורת חיוניים להתנהלות יחסים משפחתיים, חברתיים ומקצועיים, ובכוחו של הדיבור לשקף את הרעיונות ולחשוף את רצונות הלב. קשיים ביכולת ליצור קשר עם הזולת יכולים לשבש את מהלך החיים התקין של האדם ולמנוע ממנו לקחת חלק פעיל בחברה. לקשיים בתקשורת בין אישית יכולות להיות סיבות רבות ושונות, (למשל, איבוד השמיעה, פגיעה מוחית, תפקוד לקוי של אברי הדיבור) והם יכולים להופיע לאורך כל תקופות הגיל מהינקות ועד לזקנה.
קלינאי תקשורת הם בעלי מקצוע שהוכשרו לאבחן ולטפל בסובלים מהסוגים השונים של קשיי תקשורת.
העיסוק במקצוע מותנה בקבלת תואר אקדמי ממוסד להשכלה גבוהה בישראל (או תואר מחו"ל שהוכר ע"י המועצה להשכלה גבוהה), וכן תעודה במקצוע הבריאות הניתנת ע"י משרד הבריאות לאחר מבחן מטעמו (על פי חוק הסדרת העיסוק במקצועות הבריאות).
מטרת החוג להפרעות בתקשורת באוניברסיטת חיפה היא להקנות ללומדים הכשרה מקצועית הולמת בתחום, ולבנות עתודה של חוקרים וקלינאים בעלי יכולות אבחון, טיפול ושיקום גבוהות, שיתרמו מיכולותיהם המקצועיות לקהילה וירחיבו במחקריהם את תחום הדעת.
הסטודנטים בחוג מקבלים כלים שמאפשרים להם לפתח את יכולותיהם וכישוריהם הקליניים והמחקריים, נהנים מלימודים איכותיים ומגוונים ומרכישת ידע עיוני ומעשי, תוך דגש על פיתוח כושר הבחנה והרגלי מחשבה ביקורתית.
בחוג פועלת תוכנית ללימודי תואר ראשון (BA), תוכנית ללימודי תואר שני (MA) וותוכנית ללימודי דוקטורט (PhD)
בתכניות הלימודים מודגשים החיבורים בין הבסיס התיאורטי לבין העבודה המעשית תוך התעמקות בפרקטיקה מבוססת ראיות להערכת יעילות ההתערבות הטיפולית.
החוג גאה במיוחד באיכות הגבוהה של ההוראה בו וביחס האישי והחם שניתן לסטודנטים.