פרופ' אבי פרץ, מנהל חדשנות, אקדמיה ומחקר במרכז הרפואי צפון, התארח בקורס אתגרים ודילמות ניהוליות

שיתוף:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

החל משנת הלימודים הנוכחית, סטודנטים בתוכנית ניהול מערכות בריאות (MHA) נחשפים מקרוב לאתגרים ולדילמות ניהוליות של בכירי מערכת הבריאות בישראל.

בהנחייתו של פרופ' אביעד טור-סיני, ראש תוכנית הלימודים בניהול מערכות בריאות, מתארח.ת בקורס מדי שבוע בכיר.ה מהשטח, משתפ.ת מניסיונו.ה ומציג.ה פתרונות מעשיים לאתגרים אמיתיים.

ביום חמישי 2.7.26, התארח בקורס

פרופ' אבי פרץ, מנהל חדשנות, אקדמיה ומחקר במרכז הרפואי צפון, ונשיא האיגוד הישראלי למדעי המעבדה הרפואית, להרצאה מרתקת על עולם המעבדות הרפואיות – תחום שנמצא לעיתים מאחורי הקלעים של מערכת הבריאות, אך משפיע באופן עמוק על אבחון, טיפול, קבלת החלטות רפואיות ובריאות הציבור.
במהלך ההרצאה הציג פרופ' פרץ את “הפרדוקס של רפואת המעבדה”: מצד אחד, בדיקות המעבדה מהוות שיעור קטן יחסית מסך ההוצאה הלאומית לבריאות; מצד שני, הן מעורבות בחלק עצום מהפעילות הקלינית ומהחלטות הטיפול במערכת הבריאות. במובן זה, המעבדה הרפואית היא לא רק שירות תומך, אלא תשתית חיונית של הרפואה המודרנית.
חלק מרכזי בהרצאה הוקדש להון האנושי במעבדות הרפואיות: מסלולי ההכשרה והקידום של עובדי המעבדה, מגוון הידע הנדרש מהם והאתגרים הגדולים בגיוס, שימור ופיתוח דור העתיד של אנשי המעבדה.
פרופ' פרץ הדגיש את המחסור בכוח אדם, את הזדקנות כוח העבודה, את התחרות מול תעשיות ה – Pharma וה – Beauty, את היעדר התקינה המספקת, ואת השחיקה הנובעת מעומס, סביבת עבודה מאתגרת, אחריות גבוהה ושכר שאינו תמיד משקף את חשיבות המקצוע.
בהרצאה נידונה גם “האנטומיה” של בדיקות המעבדה – מהשלב הפרה-אנליטי, דרך השלב האנליטי ועד השלב הפוסט-אנליטי.
אחד המסרים החשובים היה שחלק גדול מהטעויות אינו מתרחש דווקא בתוך המעבדה עצמה, אלא בשלבים המקדימים: לקיחת הדגימה, סימונה, שינועה וקליטתה. בכך הודגשה החשיבות של ניהול תהליכים, איכות, בטיחות ותקשורת בין כל הגורמים המעורבים.
מבט משמעותי הופנה גם אל המעבדה של המחר: אוטומציה, רובוטיקה, בינה מלאכותית, ננו-טכנולוגיה, רפואה מותאמת אישית ובדיקות מהירות ליד מיטת החולה או בקהילה.
לצד הפוטנציאל הגדול של טכנולוגיות אלה, עלו גם שאלות מורכבות: מי אחראי על איכות הבדיקה כאשר היא מתבצעת מחוץ למעבדה? כיצד מאזנים בין נגישות, מהירות ודיוק? מהן ההשלכות הכלכליות של בדיקות Point of Care ומהו תפקיד הרגולציה, בעידן שבו יותר ויותר בדיקות עשויות להתבצע מחוץ למסגרת המעבדה המסורתית?
פרופ' פרץ חיבר את הדיון גם למגמות רחבות בבריאות הציבור: הזדקנות האוכלוסייה, עלייה בתחלואה כרונית, סרטן, מחלות לב וכלי דם, מגפות והרחבת בדיקות סקר וניטור. כל אלה צפויים להגדיל את הביקוש לשירותי מעבדה ולהציב בפני מערכת הבריאות אתגרים מקצועיים, ניהוליים וכלכליים משמעותיים.
לקראת סיום, עלתה גם סוגיית הקיימות: מעבדות רפואיות הן צרכניות כבדות של חשמל, מים ומשאבים ולכן גם בתחום זה נדרשת חשיבה מחודשת על בנייה ירוקה, יעילות תפעולית וצמצום השפעות סביבתיות. ההרצאה אפשרה לסטודנטים לראות מקרוב עד כמה המעבדות הרפואיות הן חלק בלתי נפרד מעתיד מערכת הבריאות.
אין תחליף למעבדות הרפואיות – אך הדרך שבה הן יפעלו בעתיד צפויה להשתנות באופן עמוק, באמצעות טכנולוגיה, אוטומציה, בינה מלאכותית, חיזוק ההון האנושי וחשיבה ניהולית חדשנית.
אבי פרץ 2.7.26