שאלות נפוצות
במה אוכל לעבוד לאחר סיום התואר בבריאות נפש קהילתית?
תחום השיקום בבריאות הנפש הוא תחום מתפתח בארץ ובעולם. קיימים היום מקומות עבודה שונים, אשר זקוקים לאנשים עם ידע ומיומנויות בתחום זה, כגון: מערכת רחבה של דיור תומך כגון הוסטלים ודיור מוגן, מגוון מסגרות תעסוקה נתמכת כגון מועדונים תעסוקתיים, מפעלים מוגנים, הכשרות מקצועיות למיניהן ופרויקטים תעסוקתיים מיוחדים בשוק הפתוח.
כמו כן, קיים מערך רחב של מסגרות פנאי וחברה, מערך של חונכות שיקומית וחונכות אקדמית ומערך השכלה, הכולל את תחום השלמת ההשכלה וההשכלה האקדמית. משרד הבריאות ומחוזות המשרד, אשר עוסקים בקביעת מדיניות וביצועה, מכיר כיום בבוגרי החוג כאנשי מקצוע – עובדי שיקום עבור כל אחד מתפקידי השיקום שבתחומו ובשורותיו השונים.
בוגרינו עובדים כ: מדריכים שיקומיים, מתאמי תוכניות טיפול, מתאמי תוכניות שיקום, רכזי הדרכה, חונכים, מנהלי מסגרות, תפקידים שונים במסגרת תעסוקה נתמכת וכן תפקידים בתחומי החינוך הבלתי פורמלי כגון פנימיות ומרכזי נוער עירוניים.
פירוט נוסף ניתן לראות תחת לשונית בוגרים.
האם התואר הוא תואר טיפולי?
החוג איננו חוג טיפולי במהותו, כלומר אינו מקנה הסמכה לאחד מהמקצועות, המוכרים על ידי משרד הבריאות כמקצוע טיפולי כגון: פסיכולוגיה קלינית, עבודה סוציאלית קלינית, רפואה.
עם זאת, בוגרינו יכולים להמשיך ללמוד במגוון תוכניות המכשירות לטיפול, ומתקבלים בברכה בתוכניות ההכשרה באוניברסיטת חיפה ובאוניברסיטת בר אילן לפי הפירוט הבא:
היחידה ללימודי המשך של הפקולטה ללימודי הרווחה והבריאות באוניברסיטת חיפה מזמינה את בוגרי החוג לבריאות נפש קהילתית לתוכניות הבאות, בכפוף לראיונות אישיים, התאמה לתוכנית וכו’:
–פסיכותרפיה גוף ונפש מבוססת מיינדפולנס
מנהלת היחידה ללימודי המשך: גב’ מרים בן-עוז
היחידה ללימודי המשך של בית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת בר אילן מזמינה את בוגרי החוג לבריאות נפש קהילתית להשתתף בתוכניות הטיפול המפורטות למטה, בכפוף לראיונות אישיים ולהתאמת המועמדים לתוכניות השונות:
– פסיכותרפיה בגישה האנליטית של יונג
– תוכנית להכשרת מטפלים זוגיים ומשפחתיים
– תוכנית ללימודי תרפיה מבוססת מיינדפולנס
– תוכנית לטיפול בהפרעות אכילה (רק הקורס התיאורטי)
– תוכנית להכשרת מטפלים בעברייני מין (רק לעובדים סוציאליים, מצריך בדיקה מדוקדקת ע”י מרכזת התחום)
– הורות כמרחב מיטיב – גישה אינטגרטיבית בהדרכת הורים
– תוכנית להכשרת מטפלים בגישת מפנה
– תוכנית לפסיכותרפיה ממוקדת קצרת מועד
– תוכנית להכשרת מטפלים ומטפלות לטיפול בנפגעות ובנפגעי טראומה מינית
מנהלת היחידה ללימודי המשך: גב’ חנה סומך
מעבר לכך, במהלך שנת הלימודים השנייה, ניתן להשתתף בקורסים ישומים של התערבויות עדכניות בנושאים: ניהול מחלה והחלמה (IMR), הפחתת סטיגמה עצמית (NECT).
– מהם מועדי בחינת הכניסה באנגלית? מתי והיכן נרשמים? היכן אני רואה את כיתת הבחינה?
מועדי בחינת הכניסה באנגלית מפורסמים באתר מחלקת ההרשמה של אוניברסיטה (הרשמה וקבלה) -> “מידע לתארים מתקדמים” -> “תואר שני” -> “מועדי הרשמה ובחינות כניסה”.
בעמוד זה יש קישור להרשמה לבחינת הכניסה (שנמצא בפורטל ההרשמה – רישום לבחינות כניסה חוגיות) וקישור נוסף לצפייה בחדרי הבחינה סמוך למועד.
שימו לב – ניתן להירשם לבחינת הכניסה אך ורק לאחר הרישום ללימודים ותשלום דמי ההרשמה.
במידה ונכשלים בבחינת הכניסה באנגלית – האם ניתן להתקבל על תנאי ובמהלך הסמסטר הראשון ללמוד קורס באנגלית כתנאי להמשך הלימודים?
בחינת הכניסה באנגלית היא אחד מתנאי הקבלה, כך שיש לעבור אותה בציון של 70. קיימים מקרים חריגים, לפי שיקול דעתו של יו”ר ועדת תואר שני, בהם הסטודנטים מתבקשים לעבור קורסים באנגלית.
איזה המלצות צריך על מנת להתקבל לחוג?
כחלק מתנאי הקבלה, מבקש החוג לבריאות נפש קהילתית למלא שתי המלצות:
המלצה אחת אקדמית (ממרצה בעל/ת תואר ד”ר או פרופ’ במסגרת סמינריון), המלצה שנייה יכולה להיות ממקום העבודה, מקום התנדבות, מקום בו התקיים הפרקטיקום וכו’.
באתר החוג באינטרנט ניתן למצוא תחת “סטודנטים” -> “טפסים ונהלים” את שני טופסי ההמלצה.
ניתן לקבל מכתבי המלצה אקדמיים, שנכתבו על גבי טפסים של חוגים אחרים לתואר שני באוניברסיטת חיפה.
מהם ימי הלימוד והשעות בחוג?
הלימודים בחוג מתקיימים בימי רביעי (08:00-18:00/20:00)
האם ישנה או תהיה אפשרות לפרוס את לימודי מסלול ללא תזה על 3 שנות לימודים בימי רביעי בלבד?
משך הלימודים במסלול ללא תזה לא יעלה על שנתיים ומשך הלימודים במסלול עם תזה לא יעלה על שלוש שנים, כאשר בשני המסלולים חובה לסיים את חובות השמיעה (קורסים) בשנתיים.
בכל מקרה של בקשת הארכת לימודים – הדבר כרוך בפנייה לרשות ללימודים מתקדמים, והיא הגורם המוסמך לאשר בקשה כזו בהסתמך על קריטריונים שונים.
אם אני בשנה האחרונה בלימודי התואר הראשון ועדיין לא קיבלתי את כל הציונים – האם אוכל להתקבל ולהתחיל ללמוד בחוג?
ידוע כי יש פרק זמן של עדכון ציונים וסגירת תואר לאחר סיום לימודי התואר הראשון.
מועמדים שסיימו את חובות לימודיהם לתואר הראשון ורק מחכים לסגירה פיזית של התואר, יכולים להתקבל לחוג על סמך ממוצע הציונים העדכני שלהם. הקבלה הינה “על תנאי זכאות לתואר”. על הסטודנטים להעביר למדור הרשמה לתארים מתקדמים, עד סוף סמסטר א’ בשנה א’ את מסמכי סגירת התואר הראשון וגיליון ציונים מקורי, חתום ומעודכן.
אם לא סיימתי תואר ראשון באחד התחומים הנזכרים בתנאי הקבלה – האם אוכל להתקבל להשלמות?
לא קיימת תוכנית השלמות, אך אנו שוקלים בחיוב מועמדים שיש להם נסיון מעשי בתחום. מועמדים אלו יידרשו ללמוד קורסי השלמה בתחום התפתחות האדם ומבוא לפסיכולוגיה.